Kirkenes en kedelig lørdag og Vardø med street art

Dagens Liv

livsmarerit_P1020525

Rensdyr”plomme” med russiske “fortunecookies” er vist ikke Livs livret. Det smager af metal !

Kirkenes en kedelig lørdag

Så nåede vi til Kirkenes, rejsens endestation – bare rolig, vi skal tilbage igen 🙂 Kirkenes, ganske tæt på grænsen til Rusland.

norsksovjettisk_DSCN0455

kedeligekirkstue_FSCN0477 kedeligekirkstatue_P1020496

Det gode forhold til Rusland ses tydeligt i gadebilledet. Da den røde hær befriede Kirkenes den 25.oktober 1944, som den første norske by, blev russerne modtaget som helte.  På en høj med udsigt over fjordene står den russiske soldat til minde om de russere der faldt i befrielsen af byen. Kirkenes var som mange andre byer i Nordnorge ramt af den brændte jords taktik, hvor tyskerne brændte bygninger ned og ødelagde forsyningkæder for at forhindre den røde hærs fremrykning. Civilbefolkningen led voldsomt under denne taktik.

 aogkkedeligekirkenesskilt_DSCN0457

Kirkenes var en af de mest bombede byer under 2. verdenskrig. Befolkningen måtte gang på gang søge ly i beskyttelsesrummene, bl.a. Andersgrotta, der er opkaldt efter ingeniøren der byggede beskyttelsesrummet.

kedeligekirkhuse_P1020497 ferskthval_DSCN0456

Ellers var der ikke meget gang i Kirkenes en søvnig lørdag formiddag i sommervejr med høj sol. Men friskt hvalkød var det dog muligt at opdrive !

Vardø street art

streetart01_DSCN0532

streetart02_DSCN0534

Ved indsejlingen til Vardø blev vi mødt med iøjnefaldende street art. Liv og Kirsten blev enige om, at enten var dette en total hippieby eller også er byen befolket med “kristenfolkets æsj og fy”. Anders hældede til det sidste p.g.a. grafittien: GOD IS  GREAT !

Efter nærmere granskning viste det sig, at der stod : COD IS GREAT (Torsk er stort) 🙂

streetart06_DSCN0555 streetart05_DSCN0554 streetart07_DSCN0559

Og ja, i 2012 tog den norske gadekunstner Pøbel initiativ til et projekt til beskyttelse af vigtig kulturarv. Vardø led som så mange andre byer i nordnorge af affolkning og forfald, det ville pøbel rette op på. Pøbel inviterede 11 af verdens førende street art artister til  komafest i Vardø heriblandt 2 danske, der forvandlede byen til et levende street art gallery. Projektet blev finansieret af diverse fonde og støttet af indbyggerne. Børnehaver, skoler og mange andre samlede genstande til en tidskapsel der blev forseglet og støbt ind i en flyttebil der blev nedgravet ved tunnelen til fastlandet. Et symbol på at fraflytningen er vendt og Vardø står sammen om at få vækket Vardø til live – deraf navnet Komafest.
Street art i Vardø

streetart04_DSCN0552 streetart03_DSCN0549

Liv spottede straks de danske street art kunstneres streg. Her legendariske huskmitnavn.

Norges eneste by med arktisk klima

vardøduer_P1020518 vardøsne_P1020508

Udover at være Norges østligste by, er Vardø også Norges eneste by med arktisk klima.  Det mærker man tydeligt – og en stor forkel fra “sommeren” i Kirkenes. Der findes ikke et træ i byen, græsset er vinter-afsvedet og der ligger store bunker af beskidt sne.  Nogle vil mene en trøstesløs by, men et eller andet sted har Vardø en sjæl, en overlevelsesevne der især mærkes heroppe højt mod nord, hvor solen går ned i november og ikke viser sig igen før sidst i april.

Kirstens første selfie

kirstenselfie_P1020487 kirstenbar_P1020481

Inspireret af Livs flotte selfies og udfaldet fra selfiestangen, måtte Kirsten også forsøge sig udi selfie kunsten ! Med et absolut kunstnerisk resultat. Så hellere et billede af udsigten fra vore pladser i panoramasalonen.

Nattestemning i Nordnorge

nattesolkl1efterberlevåg_DSCN0454

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar