Magerøy, Honningvåg og Nordkap

Så nåede vi Honningvåg, den største by på Margerøya med ca. 2.300 indbygere kun to daglivarebutikker men 6 pubber 🙂 Det var meldingen fra vores herlige tourguide der underholdt os i bussen på vej mod Nordkapp.

Samer, rensdyr og ørne

nielsogrein_DSCN0372 livmedrein_DSCN0380

På vej mod Nordkapp så vi masser af rener, der græsser på Margerøya, de er ikke vilde men er ejet af samerne på Margerøya og fra Karasjok. Hvert år drives de i det tidlige forår fra Karasjok til et sted ud for Margerøya. I gamle dage  skulle de svømme over til øen, men nu fragtes de i specielle færger. Før mistede samerne for mange dyr i strømmen, da dyrene var afkræftede af den lange vinter. På Margerøya spiser de sig tykke og fede og når de om efteråret skal tilbage til Karasjok, så er de så velnærede, at de kan svømme over, 99% når sikkert over. Og så er der en ekstra fidus. Samerne betaler skal pr. høved, rensdyr der fragtes pr. båd er lette at tælle for skattefar. En svømmende rensdyrflok er nærmest umulig at tælle, så samerne skal bare oplyse antallet 🙂

På vejen besøgte vi et samepar og deres souvenirbutik. Og så så vi havørne – fascinerende. I 60’erne mente skotterne på det skotske højland, at havørne tog fårene. De blev derfor udryddet i Skotland. I 80’erne blev skotterne klogere, og bad Norge om at donere nogle unge fugle. Så nu taler alle havørne i Skotland norsk.

Jordens børn

statue01_P1020401

I 1987 fik den norske forfatter Simon Flem Devold den ide, at Nordkap burde bruges til et projekt, der kom langt ud over Norges grænser. Dette nordlige punkt på skæringspunktet mellem øst og vest skulle bruges. Han fik ideen Barn av Jorden der skulle bringe børn fra hele verden sammen, få dem til at samarbejde og være et symbol på fredelig sameksistens.

kirstenPeace_P1020403 kogastatue_DSCN0404

Han fik fløjet syv børn ind fra syv kontinenter, der fik frie hænder til at skabe et relief i ler, der symboliserede sameksistens. På syv dage fik børnene skabt de relieffer der idag (nu støbt i bronze) står på Nordkap.

Hvert år uddeles Barn av jorden prisen på Nordkap.
Barn av jorden

aogkNordkap_P1020381 selfieNordkapDSCN0389

Og så kom Anders’ selfiestang igen i brug, her på Europas nordligste punkt.

Finnkirka

finnkirka_DSCN0418finnkirka2_DSCN0422

Finnkirka er en unik og fantastisk fjeldformation i Kjøllefjorden, der formet som en kirke naturligvis har givet genstand til overtro blandt søfarere, fiskere og samer. Det siges at være et gammelt samisk offersted. Sagnet siger, at søfarere ofrede ved kirken, som tak for at de overlevede sejladsen. Vi kom tæt forbi og fik fine billeder.

Så er der boblebad

livibad2_P1020459 livibad01_DSCN0433

Den voldsomme, overvældende og smukke natur, kræver af og til total afslapning. Og hvor finder man det bedre end at flyde i bobler, som Liv her benytter sig af.

Berlevåg og vinkekrig

berlevaag_DSCN0585

Torsdag aften havde vi set filmen: “Heftig og begejstret – Berlevåg mannssangforening”, en herlig film om verdens nordligste mandssangkor.

Filmen blev vist i Cannes og det skulle have været et syn for guder, at se de gamle furede fiskere fra det nordlige Norge entre den røde løber. Vi var lidt skuffede over, at koret ikke stod på kajen og modtog os med sang, for de kan synge.

vinkekonkberle_DSCN0448 vinkeberle02_P1020471

Til gengælde annoncerede kaptajnen “vinkekonkurrence” da vi netop i Berlevåg ville passere Hurtigrutekollegaen: M/S Nordkapp . Nordkapp lagde fra kaj og vi på Finmarken skulle lægge til. Vinke”konkurrence” (Min bare) 🙂 Besætningen havde lagt op til en sand vinke”KRIG” ! Der var hængt bannere ud på rælingen, et kæmpe lydanlæg var rigget an og besætningen uddelte blå plasticposer og hvide håndklæder til at vinke med.

Og så blev Berlevåg havneindløb blæst langt op af fjelsiderne med først en endeløs tuden fra de store skibe, og så gik besætningen igang med lydanlægget, der blæste “We are the champions” og den norske: “Her bli´der liv” ud i den stille aften. Vinkningen så lidt tam ud ovre på M/S Nordkapp mens der var fest, balloner og høj musik hos os på M/S Finmarken. Det kostede en rom og cola før sengetid 🙂

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar